Tari putin explorate, care pot oferi un concediu de vis

Serbia, Muntenegru, Bosnia si Slovenia sunt cateva tari care ofera multe posibilitati de vacanta.

Castele, legende, cascade, paduri, muzee, manastiri, biserici, statiuni de odihna, drumetii, festivaluri sau sporturi de munte si mare sunt doar cateva din atractiile turistice din aceasta parte a Europei. Cu toate ca vorbim de tari care nu au un turism foarte dezvoltat, un concediu pe aceste meleaguri va transforma in ceva de neuitat.

Slovacia

O mare parte a tarii este specifica Europei de est. La o privire de ansamblu se vad capite de fan, carute trase de cai, gaste pe mijlocul drumului si multe terenuri cultivate cu vita de vie. Dincolo de industria care inconjoara capitala Bratislava, se afla un oras compact, vechi, care aminteste in detalii de Praga.

Pe langa cele amintite se mai poate vizita orasul vechi din Bratislava si Castelul Spis, supranumit Vaticanul Slovaciei. Intr-un satuc vechi de peste opt secole, se afla catedrala construita in stil romanic si Palatul Episcopal, construit in stil gotic.

Bratislava, Slovacia

Bratislava, Slovacia

Foarte cautate sunt si statiunile de schi din Slovacia . Aceasta tara este o destinatie ideala pentru schiori, mai ales datorita distantei mici fata de tara noastra. In ultimii ani s-a investit foarte mult atat in imaginea statiunilor de schi din Slovacia, cat si in dotarile acestora. De multe ori statiunile de schi din Slovacia concureaza cu statiunile de schi din Austria. Marele avantaj a slovacilor sunt preturile. Acestea sunt cu mult mai accesibile fata de cele gasite in statiunile de schi din Elvetia, Austria, Franta sau Italia, fara a face un rabat la calitate.

Un sfat pentru cei care vor sa viziteze Slovacia este ca nu trebuie sa se abtina de la nimic. Vorbim de o tara in care totul este foarte ieftin.

Serbia

Serbia este cea mai interesanta tara din fosta Iugoslavie. In fiecare an, multi petrecareti straini sunt atrasi de muzica si petrecerile zgomotoase din Serbia.

Este renumita pentru nenumaratele festivaluri. Exit, care are loc an de an la Cetatea Petrovaradin, din Novi Sad este unul dintre cele mai importante festivaluri din Europa. A luat fiinta in anul 2000 ca un act de rebeliune impotriva regimului lui Slobodan Milosevic care de ani de zile tinuse Serbia izolata de restul lumii. La fel de important este si Festivalul de Trompeta Dragaceva, de la Guca, din Serbia centrala.

Serbia, Belgrade

Catedrala Sfantul Sava, Belgrad

Nu este niciun secret ca Belgradul are cea mai activa viata de noapte din sud-estul Europei. La fiecare sfarsit de saptamana se aglomereaza strazile, care raman astfel pana luni. Daca doriti distractie, dar in acelasi timp sa si mancati ceva special, incercati localurile de pe malurile Dunarii si raul Sava.

In afara de capitala exista si alte destinatii de explorat. Puteti astfel face drumetii sau excursii la schi, in muntii din sud, sau puteti explora multe vai cu numeroase manastiri ortodoxe.

Pe langa Belgrad mai exista si Novi Sad-ul, al doilea oras ca dimensiune din Serbia, care este si el foarte atractiv. Exista numeroase cafenele in aer liber, intr-o zona pietonala eleganta. Un sfat ar fi sa ajungeti pe strada Strahinjica Bana. Aici exista numeroase cafenele deosebite si locuri in care puteti servi ceva special.

Muntenegru

Muntenegru este o tara mica, dar extraordinar de frumoasa. Este un munte salbatic inconjurat de plaje cu peisaje exotice. Capitala este Podgorica, despre care nu sunt foarte multe de spus, deci se poate trece mai departe, la statiunile de pe malul Adriaticii.

O baza buna este statiunea Budva, care este intr-o continua dezvoltare, un oras vechi, cu pereti albi, unde se gaseste o scena plina de viata. La doar 5 km de orasul Budva este insula Sfantul Stefan, o insula naturala, cu un peisaj deosebit. Potrivit legendei insula a fost inconjurata de un zid foarte inalt, unde familiile din localitatile invecinate se puteau refugia, in cazul atacurilor otomanilor sau ale piratilor.

Budva, Muntenegru

Budva, Muntenegru

Exceptand orasul-capitala, coasta Muntenegru ofera o gama larga de optiuni pentru concediu. Golful Kotor, cel mai sudic fiord din Europa, Biserica de pe insula Gospo od Skrpjela sau Muzeul de Istorie din fosta capital Cetinje sunt numai cateva din alte obiective pe care le puteti vizita.

Un sfat pentru cei care vor sa viziteze aceasta tara, este sa combine un drum de Muntenegru cu Belgrad, cu trenul. Este unul din cele mai pitoresti trasee din Europa.

Bosnia

In realitate Bosnia este o tara foarte verde cu dealuri impadurite prin care serpuiesc numeroase rauri. Unii ar spune ca este un fel de Croatia fara turisti, avand multe locuri istorice neexplorate.

Sarajevo, Bosnia

Sarajevo, Bosnia

Sarajevo a renascut ca un phoenix, este un oras dinamic, tineresc, cu o cultura vibranta, cu numeroase cafenele, sinagogi si biserici de toate confesiunile.

In afara de capitala, un oras demn de vizitat este Mostar. Este un loc plin de istorie, unde se imbina doua civilizatii, de-o parte si de alta a raului Neredva, a carui apa este de un verde-azuriu impecabil. Punctul forte este podul Stari Most din centrul istoric, care a fost distrus in razboiul croato-bosniac, insa cu un efort financiar mare a fost complet restaurat.

Un sfat pentru cei care sunt interesati sa viziteze aceasta tara este sa incerce carnaciorii la gratar, o mancare specifica locului.

Lasă un răspuns

<!--