Vezi cum arata 10 cele mai izolate asezari de pe Pamint

Aşezările izolate ale lumii au cu siguranţă farmecul lor deosebit pentru cei care le populează sau pentru cei care le vizitează temporar, însă nu ştiu câţi dintre locuitorii globului s-ar putea muta într-una dintre acestea permanent. Tu care crezi că ar fi lucrul cel mai dificil din viaţa într-o aşezare atât de izolată?

Tristan da Cunha

Tristan da Cunha

Tristan da Cunha este cel mai izolat arhipelag din lume şi este localiazt în Oceanul Atlantic, la 2 816km de Africa de Sud (acesta fiind cel mai apropiat punct de reper). Arhipelagul este format din insula principală, Tristan da Cunha, şi din alte insule nelocuite mai mici şi din rezervaţiile Inaccessible şi Insulele Gough. Numele arhipelagului vine de la exploratorul care l-a zărit pentru prima dată în larg în anul 1506. Astăzi, insula are o populaţie de 264 de locuitori, iar limba vorbită este un dialect local al englezei, deoarece întreaga zonă s-a aflat sub guvernare britanică, până la Constituţia din 2009.

Insula Paştelui

Insula Paştelui

Insula Paştelui este probabil una dintre cele mai renumite aşezări izolate din lume, datorită descoperirilor bizare care s-au făcut în această regiune. Localizată în Arhipelagul Polinezian din Oceanul Pacific, insula a intrat în atenţia mapamondului după ce aici au fost descoperite 887 de statuete de piatră imense. Populaţia Rapa Nui a fost cea care a locuit Insula Paştelui din cele mai vechi timpuri. Astăzi, cei 5 800 de locuitori sunt descendenţi ai acestei culturi dispărute. Insula Paştelui aparţine teritorial de statul Chile, care se află la doar 3 512km depărtare.

La Rinconada, Peru

La Rinconada, Peru

La Rinconada este considerat a fi oraşul aflat la cea mai mare înălţime din lume – 5 100m! Localizat în inima Anzilor Peruvieni, oraşul s-a format în jurul unei mine de aur, motiv pentru care întreaga industrie, dar şi comerţul local, sunt exclusiv bazate pe procesarea şi pe vânzarea aurului şi a diferitelor forme ale acestuia. Din păcate pentru mineri, aceşti lucrează sub sistemul cachorreo, care spune că, la finalul a 30 de zile de muncă, drept plată fiecare miner poate lua atâtea pietre de mină câte poate duce din cele extrase, însă nu în toate se găseşte şi preţiosul metal.

McMurdo, Antarctica

McMurdo, Antarctica

McMurdo este o staţie de cercetare din sudul Insulei Ross, din Antarctica, aflată sub conducerea United States Antarctic Program. Datorita iernii arctice, ce lasă foarte puţin timp pentru contacte cu restul lumii, pentru transporturi de hrană şi de alte necesităţi, se fac doar câteva zboruri în zonă pe an, iar, în cele mai multe cazuri, pachetele trimise sunt lăsate cu paraşuta la McMurdo. Cu toate aceste dificultăţi, staţia este cea mai mare aşezare a Antarcticii şi include 100 de clădiri, pentru peste 1 000 de locuitori, care se bucură de tehnologie de ultimă generaţie.

Cape York, Australia

Cape York, Australia

Cape York este o peninsulă izolată din Queensland, Australia. Ce face ca acest loc să fie atât de interesant este nu numai faptul că este un ţinut sălbatic virgin, ci mai ales pentru că este una dintre singurele zone sălbatice, neatinse de civilizaţie de pe Pământ! Cape York are doar două drumuri, în rest peninsula este acoperită de păduri tropicale, pajişti, savane şi mlaştini, în care trăiesc nestingherite sute de specii de plante şi animale, iar pe alocuri mai apar şi câţiva oameni, care îşi aduc aici turmele de vite la păscut.

Ittoqqortoormiit, Groenlanda

Ittoqqortoormiit, Groenlanda

Ittoqqortoormiit este o aşezare din estul Groenlandei, cu o populaţie de 452 locuitori. În traducere, numele Ittoqqortoormiit înseamnă Locuitorii caselor mari, pentru că acesta este felul în care se poate descrie cel mai bine aşezarea – un loc cu oameni şi cu case mari… şi cam atât!  În rest, regiunea este renumită pentru natura sălbatică în care se află, dominată de urşi polari, bivoli şi foci. Aşezarea este accesibilă numai printr-un drum complex, ce implică o plimbare cu barca, un zbor cu avionul şi unul cu elicopterul, care pot fi făcute numai într-o scurtă perioadă din an.

Insulele Kerguelen

Insulele Kerguelen

Insulele Kerguelen sunt unele dintre cele mai izolate locuri de pe Pământ, pentru că se află la 3 300km de ţărm, în Oceanul Indian. Acestea nu sunt populate permanent, însă se află sub guvernare franceză, iar Franta trimite aici între 50 şi 100 de oameni de ştiinţă, ingineri şi cercetători pentru studii naturale şi de mediu. Arhipelagul include o insulă mare, Grande Terre, şi 300 de insule mai mici, iar transportul până la acestea se poate face numai pe apă. Insula Grande Terre include un centru de cercetare, o staţie satelit, cămine, un spital, o bibliotecă, o sală de sport, o capelă şi un bar.

Insula Pitcairn

Insula Pitcairn

Insula Pitcairn face parte din arhipelagul cu acelaşi nume, localizat în Oceanul Pacific şi aparţinând Teritoriului Britanic de peste Oceane. Toate insulele sunt vulcanice, iar Insula Pitcairn este singura locuită din arhipelag. Aşezarea de aici are cea mai mică densitate din lume, fiind locuită de doar 48 de persoane! Celelalte insule nu sunt nici măcar locuibile, pentru că sunt atât de sălbatice, în ceea ce priveşte vegetaţia şi animalele, încât nici măcar nu se poate ajunge mai departe de plajele de pe ţărmul lor spre interiorul insulei.

Alert, Canada

Alert, Canada

Alert este o aşezare din Nunavut, Canada, care nu este permanent locuită. Aici se află doar personal militar şi de cercetare, care se schimbă periodic, fiind astfel cea mai nordică aşezare locuită temporar din lume, aflată la doar 817 km de Polul Nord. Aici se află staţia de emisie radio Candian Forces Station Alert şi Staţia Meteo Environment Canada, dar şi un mic aeroport şi un laborator de monitorizare a evenimentelor de mediu de pe glob, numit Global Atmosphere Watch. Cele mai joase temperaturi înregistrate la Alert în lunile de iarnă se apropie de -50˚C.

Ţinutul Motuo, China

Ţinutul Motuo, China

Ţinutul Motuo se află în Regiunea Autonomă Tibet din China. Acesta a fost ultimul teritoriu ale Chinei care nu era conectat la restul ţării printr-un drum modernizat. În 2010, o autostradă a fost construită până la Ţinutul Motuo, care să asigure mobilitatea celor 9 200 de localnici de acolo. Regiunea este renumită pentru climatul favorabil pe care îl oferă la 1 200m altitudine şi pentru faptul că include peste 3 000 de specii de plante şi 42 de specii de animale rare aflate sub protecţie strictă.

Lasă un răspuns

<!--