Acest articol este pentru cei care nu se tem de inaltimi, si primul lucru pe care il fac atunci cand ajung intr-o destinatie este de a cauta cel mai inalt punct al locatiei pentru a admira panorama.
Punctele de observare sunt perfecte pentru a avea o panorama excelenta asupra locului, dar cel mai mare avantaj al acestora este senzatia de “limita este cerul”. Sa nu mai pomenim de faptul ca de aici poti face cele mai reusite poze!
Indiferent daca vrei sa plutesti deasupra Marelui Canion sau sa vezi Dubaiul de sus, iti prezentam 6 punti de observatie unde doar cerul este limita.
Turnul Willis, Chicago (410 m)
Cum poti revigora interesul turistilor pentru un turn vechi de 37 de ani, care a fost detronat din pozitia de cel mai inalt zgaraie nor din lume inca din anul 1998?
Raspunsul este foarte simplu: ataseazi cateva terase inchise de sticla care iti permit sa ai cea mai frumoasa priveliste asupra orasului Chicago. Senzatia de a sta “atarnat” la o inaltime de 103 etaje, deasupra orasului, este unica. Este o senzatie foarte greu de exprimat in cuvinte, vei trece de la sentimentul de teama la cel de uimire in doar cateva secunde.
Taipei 101, Taiwan (435 m)
Detinatoarea onoarei de a fi cea mai inalta cladire intre anii 2004 si 2010, acum dupa pierderea acestui privilegiu, este o simpla notita in istoria bataliei pentru inaltime.
La constructia cladirii Taipei 101 inginerii s-au inspirat din cladirile traditionale taiwaneze, construite sa reziste taifunurilor si cutremurelor. Pentru a ajunge pe puntea de observatie, aflata la ultimul etaj, vizitatorii iau cel mai rapid lift din lume. Regulile de acces sunt destul de restrictive: nu ai voie sa mesteci guma sau sa ai mancare asupra ta.
Burj Khalifa, Dubai (450 m)
Desi se afla in cadrul celei mai inalte cladiri din lume (in jur de 830 m) si se numeste “At the Top”, de fapt se afla abia la etajul 124 din cele 163 de etaje ale cladirii. Ferestrele masive duble, o terasa “open-air” si o priveliste de neegalat fac ca Dubaiul sa arate de aici excat ca si in modelele arhitecturale proiectate pe ecranele imense din oras.
Centrul Financiar Shanghai World (475 m)
Aflat la etajul 100 al Centrului Financiar Shanghai World, ultimul punct de observare din cele trei aflate in cladire, este cel mai inalt punct de observare din lume (474 m) situat intr-o cladire.
Daca esti pasionat de arhitectura vei adora faptul ca acest punct de observare se gaseste in partea cea mai distinctiva a cladirii, si anume taietura rectangulara, care face din aceasta cladire sa semene cu un imens desfacator de sticle.
Puntul de observare Aurland, Norvegia (650 m)
La prima vedere pare a fi o pista de bowling imensa, creata de designerii minimalisti de la IKEA. Dar de fapt este un punct de observare care consta dintr-un pod trunchiat si care ofera o priveliste, care iti taie respiratia, asupra celui mai mare fiord de pe coasta de vest al Norvegiei.
Inaugurat in 2006, punctual de observare de la Aurland a devenit rapid o imagine reprezentativa pentru Norvegia si una din cele mai cautate atractii de catre turisti.
Punctul de observare de la Marele Canion, Arizona (1220 m)
Inchipuie-ti ca stai pe o terasa de sticla, iar sub tine la 1220m curge raul Colorado. Iti surade ideea?
Daca da atunci trebuie sa ajungi la cel mai inalt punct de observare din lume, aflat pe marginea vestica a Marelui Canion, si care consta intr-un balcon in forma de U ce atarna deasupra canionului. Vizitatorii trebuie sa isi puna incaltaminte de hartie peste cele proprii pentru a evita zgaraierea sticlei.