8 atractii turistice controversate, tu ai avea curajul sa le vizitezi?

Dharavi Slum din Mumbai, India

Un motiv pentru a face un tur al celei mai mari mahalale din Asia e destul de greu de găsit, dar un lucru este clar: te trezeşte la realitate. Mirosul greu, condiţiile grele de imaginat şi sărăcia care depăşeşte orice imaginaţie reprezintă realitatea descurajantă a mai bine de 1 milion de oameni. Recent a fost popularizată prin intermediul filmului de Oscar, Slumdog Millionaire, aşa că Dharavi atrage numeroşi vizitatori ce vor să vadă cu ochii lor sărăcia cruntă. Pe de altă parte, veniturile generate de tururi se pare că merg direct la comunitate, ceea ce este foarte onorabil. Dar este ceva mai mult decât ciudat în a dori să vezi cum suferă alţi oameni, nu-i aşa?

Coreea de Nord

Coreea de Nord

În ceea ce priveşte peisajul, ar putea fi una dintre principalele atracţii turistice din lume. Peisaje montane dramatice, lagune neatinse, cascade şi temple Budiste uimitoare, toate acestea sunt mai mult decât suficiente ca să tenteze un vizitator. Dar există dilema morală legată de a plăti bani unei ţări care este cunoscută pentru programul nuclear şi practici inumane. Chiar dacă decideţi să o vizitaţi veţi fi acompaniaţi tot timpul de un ghid numit de guvern. Deci, nu veţi avea parte decât de povestiri istorice fabricate şi discursuri patriotice şi nicidecum o experienţă reală. Dacă e aşa la ce să vă mai obosiţi?

Plastinarium, Guben, Germania

Plastinarium, Guben, Germania

Plastinarea este o tehnică utilizată în anatomie pentru a conserva un corp pentru studiu, dar se pare că poate deveni şi o sursă de venit. Muzeul doctorului Gunther von Hagen a cauzat multe controverse, dar a fost şi acclamat. Ceea ce se poate vedea aici sunt metode de disecţie prezentate interactiv pe cadavre reale “implicate” în tot soiul de activităţi.

Deşi nimeni nu neagă contribuţia Plastinariumului la pregătirea studenţilor de la medicină, chiar este nevoie să fie expuse pe biciclete sau la o masă de poker? Si de ce ar vrea cineva care nu este doctor, sau student la medicină, să vadă aşa ceva? Adevărul este că de la deschiderea din 2006 aici au venit peste 100 de mii de vizitatori. Site-ul oficial vă oferă mai multe detalii.

Tunelele Cu Chi, Vietnam

Tunelele Cu Chi, Vietnam

Un sistem de tunele, lung de 75 de km, capcane cu bombă, scorpioni, păianjeni veninoşi, umiditate insuportabilă şi lipsa de spaţiu: aşa sperau luptătorii Vietcong să îi sperie pe soldaţii americani. Acestă fortăreaţă subterană a fost ascunsă sub junglele Vietnamului de sud şi a fost scena unor campanii sângeroase în timpul războiului.

Astăzi este un exemplu de primă mână de cum se poate ca războiul să devină atracţie turistică. Coridoarele au fost lărgite pentru confortul turistului şi a fost instalat un poligon. Vizitatorii plătesc 1dolar pe glonţ pentru a trage la ţintă cu un AK-47, folosit în război, precum şi pentru a mânca o masă simplă precum soldaţii de gherilă. Nu trebuie să căutaţi mult standurile de suveniruri.

S-21, Muzeul Genocidului Tuol Sleng din Phnom Penh, Cambodgia

S-21, Muzeul Genocidului Tuol Sleng din Phnom Penh, Cambodgia

Acest muzeu este un memento dramatic al închisorii securităţii, înfiinţată în 1975 de către regimul comunist al Khmerilor roşii. Torturile la care au fost supuse persoanele de aici sunt atât de atroce încât te poţi întreba dacă nu e mai bine să uiţi decât să ţii minte. Cranii, paturi de tortura ruginite, cătuşe şi nenumărate fotografii ale victimelor fac ca vizita la Dealul Stricninei (Tuol Sleng) să fie o experienţă cutremurătoare. Muzeul primeşte vreo 500 de vizitatori zilnic.

Devil’s Island, Guiana Franceză

Cunoscută ca “Iadul Verde” şi descrisă ca una dintre cele mai notorii colonii penale, Insula Diavolului este una dintre cele mai populare atracţii turistice. Celule ruinate, cartierul central al închisorii şi un cimitir pentru copii – toate fac parte din agendă. Este oare această insulă unde mulţi prizonieri au murit de boli în condiţii oribile, un loc atractiv de vizitat?

Temniţele Londrei, Marea Britanie

Să râzi în faţa morţii este una dar să faci glume pe seama suferinţei altora este cu totul altceva. Temniţele sunt cu siguranţă una dintre principalele atractii ale Londrei, create în principal pentru a relata partea macabră a istoriei medievale. Totuşi, a evoluat într-un soi de spectacol grafic în care tortura este expunsă într-un mod lipsit de gust. Ai senzaţia că toate acele efecte speciale, tururile şi umorul negru nu au nici un scop educaţional ci sunt doar divertisment… şi asta este înfricoşător.

Cernobîl, Ucraina

Cernobil

Întreaga lume a auzit despre dezastrul de la Cernobîl. Astăzi, la 24 de ani de la incidentul de la centrala nucleară, tot mai mulţi oameni decid să vadă cu ochii lor consecinţele. Turul include Reactorul 4, o vizită la Prypiat, un oraş fantomă plin de blocuri părăsite, şi măsurători ale radiaţiei. Deşi Zona Interzisă, cei 30 de km din jurul centralei, este considerată relativ sigură, tururile au stârnit destule controverse din motive obiective.

Lasă un răspuns

<!--